Είναι Σαββατόβραδο και όντας άρρωστος είμαι κλεισμένος στο σπίτι. Έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από τότε που μετακόμισα στο Όσλο και έκτοτε δεν έχω κάνει ούτε ένα post. Τον πρώτο καιρό είχα διάφορες δουλειές και τρεξίματα ώσπου να τακτοποιηθώ (να βρω σπίτι, να μετακομίσω από το ξενοδοχείο, να υποβάλω τα χαρτιά μου στο γραφείο μεταναστών, να ξεκινήσω και να προσαρμοστώ στη δουλειά, να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό κλπ.). Για τα πιο ενδιαφέροντα από τα παραπάνω διαδικαστικά ίσως μιλήσω εν ευθέτω χρόνω.
Εν συνεχεία όμως έπαψα να έχω δικαιολογίες και άρχισα να οραματίζομαι πώς θα είναι το πρώτο blog post. Έτσι με έπιασε το άγχος να μην ξεχάσω κάτι που θα ήταν ενδιαφέρον να σας πω. Αποφάσισα όμως να γράφω ξεχωριστά post για καθετί ενδιαφέρον. Θα ξεκινήσω μιλώντας για ανακύκλωση – κοινώς σκουπίδια 🙂
Οι Νορβηγοί αγαπούν πολύ το περιβάλλον (ενδεικτικά σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται παντού το camping) και έχουν αυξημένες οικολογικές ευαισθησίες. Ως εκ τούτου, συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Ορμώμενος από το νέο πιλοτικό πρόγραμμα διαχωρισμού σκουπιδιών που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες θα σας γράψω τον πολύπλοκο διαχωρισμό 6 (!) κατηγοριών που καλούνται οι πολίτες του Όσλο να ακολουθήσουν αν θέλουν να έχουν την οικολογική τους συνείδηση τελείως ήσυχη.
- Τα πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών όπως και τα μεταλλικά κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών πρέπει να επιστρέφονται σε οποιοδήποτε super market για να οδηγηθούν σε ανακύκλωση. Όταν τα αγοράζεις πληρώνεις pant (μτφρ. υποθήκη) συνήθως 1 NOK (1 νορβηγική κορώνα ~ 0.12€) και όταν τα επιστρέφεις στο super market παίρνεις μια απόδειξη από το μηχάνημα και οι κορώνες που αναφέρονται αφαιρούνται από το λογαριασμό ή αν δεν αγοράσεις κάτι σου επιστρέφονται.
- Τα γυάλινα μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, μπύρας κλπ. επιστρέφονται σε ειδικό κάδο σκουπιδιών γι’ αυτό το σκοπό και οδηγούνται σε ανακύκλωση.
- Τα χαρτιά και τα χαρτόκουτα τοποθετούνται σε ειδικό κάδο σκουπιδιών και οδηγούνται σε ανακύκλωση
- Τα υπόλοιπα σκουπίδια τοποθετούνται σε σακούλες και απορρίπτονται σε συνήθεις κάδους . Αυτό ίσχυε μέχρι πρότινος. Πλέον τα πλαστικά σκουπίδια (π.χ. κεσεδάκια γιαουρτιών, μπουκάλια καθαριστικών κλπ.) πρέπει να πλένονται από τον καταναλωτή και να τοποθετούνται σε ειδικές μπλε σακούλες που παρέχονται από το δήμο. Στη συνέχεια απορρίπτονται σε συνήθεις κάδους και οδηγούνται για ανακύκλωση.
- Τα υπολείμματα φαγητού, χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα κλπ τοποθετούνται σε ειδικές πράσινες σακούλες που παρέχονται από το δήμο και απορρίπτονται σε συνήθεις κάδους. Από την επεξεργασία τους παράγονται βιοκαύσιμα με τα οποία κινούνται κάποια απο τα λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών (λιγότερο θορυβώδη, με μικρότερες εκπομπές CO2) και βιολιπάσματα.
- Τα εναπομείναντα σκουπίδια τοποθετούνται σε σακούλες του κατοίκου οι οποίες πρέπει να διαφέρουν από τις πράσινες και τις μπλε ούτως ώστε να μην μπερδέψουν την τεχνολογία αυτόματης οπτικής αναγνώρισης που τα ξεχωρίζει. Τα σκουπίδια αυτά καίγονται και με την ενέργεια που εκλύεται από την καύση ηλεκτροδοτείται και θερμαίνεται σε σημαντικό βαθμό η πόλη.
Το παραπάνω είναι η εικόνα του επίσημου twitter account για τη διάδοση του διαχωρισμού σκουπιδών στο Όσλο. Όλη η πόλη είναι γεμάτη με αφίσες που γράφουν blå for plast, grønn for mat. Όταν οι κατηγορίες ήταν 4 τα κατάφερνα κουτσά στραβά αλλά τώρα που μου ήρθαν οι πρώτες μπλε και πράσινες σακούλες τα βρήκα σκούρα. Πρέπει να μάθω να πλένω (!) τα πλαστικά σκουπίδια μου. Και δεν έχω καν χώρο για παραπάνω σακούλες σκουπιδιών στο σπίτι. Σέβομαι πολύ τα κίνητρα της εκστρατείας και έτσι προσπαθώ να σκαρφιστώ μια μεθοδολογία που θα μειώνει το διαχειριστικό κόστος. Εσείς τι λέτε; 🙂
Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ (στα αγγλικά)
Oh, come on – this is too much!
Πραγματικά ελπίζεις να πηγαίνεις στη δουλειά με τα μακαρόνια που περίσσεψαν από χτες το βράδυ?
Ρίχτα όλα σε σακούλες του σούπερμάρκετ και πέτα τα στο 6ο κάδο and be done with it!
Ο 6ος κάδος είναι ίδιος με τον 4ο και τον 5ο και το σουπερμάρκετ που συνήθως πηγαίνω έχει πράσινες σακούλες που μοιάζουν αρκετά με τις πράσινες του δήμου… I am scared…
Πάντως μιλάμε για σύγχρονο πολιτισμό ε; Δηλαδή δεν τολμώ να κάνω σύγκριση με την – κατά τα άλλα αγαπημένη μου – Αθήνα. Μπράβο.
Scared of …going to Hell? :p
Στοιχηματίζω ότι το σουπερμάρκετ σου θα αλλάξει χρώμα τις σακούλες του σύντομα, ώστε να εξυπηρετήσει κι αυτό με τη σειρά του, τα χείριστα σκουπίδια των πελατών του.
Αν όχι, θα χρειαστεί να αγοράζεις σακούλες σκουπιδιών, one way or another. Προτίμησε κίτρινες, με σήμα πυρηνικών αποβλήτων επάνω, so others might be scared as well 😉
Χαχαχα, φοβάμαι τι θα συμβεί αν πάνε όλα τα σκουπίδια μου για βιοκαύσιμα… :p Άσε που παρέλειψα την 7η ειδική κατηγορία για τα ηλεκτρονικά.
Θα έρθω για free camping!
Κόπιασε xD
Επειδή κι εγώ έχω αναπτύξει τη συνήθεια να πλένω τις πλαστικές και λοιπές συσκευασίες πριν τις στείλω για ανακύκλωση, να πω ότι δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να κάνεις καλό καθάρισμα και να μη μείνουν υπολείμματα τροφής. Κεσέδες από γιαούρτια, τετραπάκ από χυμούς και άλλα, ακόμα ψάχνω τρόπους για να τα πλένω αποτελεσματικά, και καμιά φορά λυπάμαι και το νερό που σπαταλάω.
Νομίζω ότι αν δεν γίνει και μια οργανωμένη προσπάθεια από τις βιομηχανίες τροφίμων για eco-friendly συσκευασίες, όση προσπάθεια και να γίνει στον τομέα της ανακύκλωσης τα κόστη θα είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη.
Ευχαριστούμε για τη Γεύση από Νορβηγία. Χαιρετισμούς από τη χώρα που όχι διαχωρισμό απορριμάτων δεν κάνει, αλλά ούτε το μπουκάλι από το νερό δεν συμπιέζει πριν το πετάξει.
Το παρατήρησα κι εγώ πλένοντας για πρώτη φορά τα ..σκουπίδια μου. Χαιρετισμούς 😀
Και πολύ καλά κάνουν ! Είναι καλύτερα δηλαδή εδώ χάμω που πετάνε τα σκουπίδια απο το μπαλκόνι (true story) ? Εξάλλου απο αυτά που λες φαίνεται πως με την ανακύκλωση υπάρχει σημαντικό κέρδος.